‘Je kunt altijd uit je bed worden gebeld’

Iwan van Dongen (52) werkt als uitvaartondernemer en kerkhofbeheerder. „Al vanaf mijn zeventiende had ik een bijbaan in de uitvaartbranche.”

in

‘Tot mijn zestiende hebben mijn ouders me altijd ver van hun werk gehouden, ze vonden dat kinderen niks met de dood te maken moesten hebben. Vanaf mijn zeventiende mocht ik af en toe mee en hielp ik met het delven van graven, het dragen van kisten en later mocht ik de rouwwagen rijden. Ik deed het als bijbaan, maar het werk had me zo getroffen dat ik er op mijn twintigste voor koos het vak te leren.

„Ik ben in Brabant opgegroeid, maar heb ervoor gekozen in de Randstad te werken en wonen. In het zuiden wonen relatief veel katholieken en het leek me interessant om ook niet-katholieke uitvaarten aan te kunnen bieden. Dus ik heb me breed georiënteerd en kom in Zoetermeer en Scheveningen, waar ik mijn ondernemingen heb, allerhande mensen tegen. Het mooie aan het vak is om mensen te helpen op de momenten waarop ze het zelf even niet weten. Het is natuurlijk helemaal niet verplicht om een uitvaartondernemer in de arm te nemen, maar veel mensen hebben er wel behoefte aan.

„Ik weet dat er collega’s zijn die veel meer verdienen, maar ik kies er bewust voor niet een enorm hoog salaris uit te keren zodat ik de rest kan investeren in m’n bedrijf. Je kunt goed verdienen in deze branche, maar het betekent ook dat je altijd uit je bed kan worden gebeld.”

uit

‘Ik ben gescheiden, maar heb een gezond co-ouderschap over mijn zoon (17). Onze dochters (21 en 23) wonen al op zichzelf. Samen met hun moeder heb ik een kinderrekening en daar storten we maandelijks geld op, zodat daar de cadeautjes, de sporten en de kleding van gekocht kunnen worden. En zolang de kinderen hun studies niet zelf kunnen betalen, dragen we daar ook aan bij.

„Ik doneer maandelijks een vast bedrag aan de kerk, aan de dierenambulance en aan een hondenopvang in Griekenland. Van die laatste heb ik zelf twee honden overgenomen en ik vind het mooi werk wat ze daar doen. Ze halen zwerfhonden van de straat, vangen ze op en laten ze nakijken door een dierenarts. Daarna worden ze op het vliegtuig gezet en door iemand van de stichting in Nederland bij geschikte eigenaren geplaatst.

„Onlangs moest mijn tuin onderhanden genomen worden en mijn oudste dochter bood aan dit te doen. We begonnen met een budget van 500 euro, maar als snel werd dit 1.200 euro. Ik had bijvoorbeeld wel een lounge set, maar geen eettafel met stoelen. Die zijn nu aangeschaft en met wat nieuwe planten erbij is het heel mooi geworden.

„Deze zomer blijf ik in Nederland of ga ik naar Duitsland of België. We hebben een zieke in de familie dus ik wil graag in de buurt blijven.”